U bent hier: Home » Slaapstoornissen

Wat zijn slaapstoornissen?

3. Biologische klok

Mens en dier hebben een ingebouwde klok die bepaalt wanneer we slapen, wakker zijn en willen eten. Deze klok bevindt zich in een regelcentrum onder in de hersenen.

Dit orgaan heet de hypothalamus en produceert hormonen en die onze bloeddruk beïnvloeden en de lichaamsthermostaat. Door het overbruggen van tijdverschillen, b.v. door een lange reis met een vliegtuig, merken we de werking van die biologische klok en ervaren we dat deze een aantal dagen nodig heeft om zich weer aan te passen aan de nieuwe tijdzone. De tijd die dit duurt noemen we "jetlag".

Slaap stadia

Tijdens de slaap dalen bloeddruk en lichaamstemperatuur en daalt de hartslagslag frequentie. Slaap is echter niet een constante toestand, zoals we middels onderzoek hebben kunnen vaststellen. Tijdens de slaap kennen we afwisselend perioden van diepe slaap en perioden van lichte slaap. Daarnaast zijn er ook episodes met snelle oogbewegingen, dit wordt de REM-slaap genoemd (Rapid Eye Movement).

Tijdens deze fase treden dromen op. Deze droomslaap is een onderdeel van normale slaap en treed 4 à 5 maal per nacht op. Hiervan wordt aangenomen dat dit type slaap belangrijk is voor het geestelijk uitrusten. Het lichaam en de hersenen rusten uit tijdens de diepe slaap (Non-REM stadia 3 en 4), die aan het begin van de nacht het meest optreed. De REM-slaap begint meestal 1 à 1½ uur na het begin van de slaap en neemt in de loop van de nacht in hoeveelheid toe. Elke nacht maakt een
slaper verschillende perioden door van REM-slaap en van diepe slaap, de zogenaamde Non-REM- slaap.

Slaapstoornissen

Overzicht Centra