U bent hier: Home » Slaapstoornissen

Wat zijn slaapstoornissen?

1. Inleiding

Om overdag normaal te kunnen functioneren is een goede slaap in de nacht noodzakelijk. We slapen afhankelijk van de leeftijd een groot deel van ons leven en willen dat ook goed kunnen doen.

Al eeuwenlang is slaap het onderwerp van studie en de laatste decennia is veel onderzoek verricht naar slaap en slaapstoornissen. Nog altijd kennen we niet alle mechanismen die onze slaap regelen, maar gelukkig is er veel wel bekend. Zo weten we dat niet iedereen even lang slaapt, dit hangt voor een belangrijk deel samen met leeftijd en geslacht. Een pasgeborene slaapt bijna de hele dag, een kleuter circa 12 uur, een volwassene een uur of acht en boven de 60 jaar kan de slaapbehoefte teruglopen naar 6 of zelfs maar 5 uur per etmaal. Tussen de 40 en de 60 jaar is er ook verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen slapen in deze levensfase gemiddeld dieper en langer dan mannen. Ook zijn er grote individuele verschillen, zo heeft de één altijd genoeg aan 5-6 uur slaap, de ander nog niet voldoende aan 8 uur. Slaap hebben we nodig om het lichaam en m.n. de hersenen uit te laten rusten, zodat we vervolgens onze dagtaak goed kunnen vervullen.

Slechte slaapkwaliteit is een ramp voor dagelijks bestaan. Men denkt dat 20% van de bevolking klachten heeft over de slaap.

Deze website is bedoeld voor mensen met slaapklachten en biedt naast inhoudelijke informatie over de verschillende vormen van slaapstoornissen ook een overzicht van de slaapwaakcentra (die lid zijn van de werkgroep slaapwaakstoornissen), zodat u de mogelijkheid heeft om bij u in de buurt aan te kloppen bij een slaapwaakcentrum om zo wellicht te komen tot de juiste diagnostiek en behandeling van uw klachten.

Slaapstoornissen

Overzicht Centra